Vaddå prioordning kanske du undrar. Jo, jag tänker att jag faktiskt prioriterar vissa saker före andra. Och jag har lärt mig att kroppens hormoner också har en hierarki.
Jag lyssnar till min kropp och till de som delar med sig av forskarrapporter. Det har jag inte gjort hela livet, kanske det beror på åldern, på tillgången eller på forskningens framsteg. Jag inspireras och lär mig mer för varje dag om hur kroppen fungerar och jag märker att de förändringar och prioriteringar jag gör är bra för mig.
Det blir inlägg emellanåt om det här, eftersom det upptar en hel del av min tid och jag skriver om det mest för min egen skull. För att kunna gå tillbaka och påminna mig om vad jag lärt mig (har ju ganska dåligt minne) och hur jag resonerat. Men om du vill inspireras lite så hoppas jag du läser vidare och kanske googlar det som intresserar dig för att få det korrekt förklarat.
Jag kan inte inte uttrycka mig vetenskapligt riktigt, men jag har förstått att stress påverkar oss mycket mer om vi inte har oxytocin i hjärnan. Vilket vi får genom beröring, relationer, orgasmer, musik, viss mat (har de precis börjat upptäcka) och klappa katten till exempel. Om vi har för mycket kortisol (som är ett stresshormon) så kan insulinresistens utvecklas, vilket i sin tur ger för höga blodsockervärden, vilket på sikt kan ge fettlever. Allt hänger ihop, det mentala och det fysiska.
Min målsättning är att ha en livsstil som gör att jag kan behålla min hälsa och förbättra den ytterligare eftersom jag inte skött om den så bra hela livet. Jag har lite bakläxa att göra. Och så här ser min prioordning ut för det.
1. Rätt umgänge
Det absolut viktigaste för mig är att jag omger mig med personer som ger mig glädje och där fina samtal kan föras. Det är viktigt för mig att aktivt välja vem jag spenderar tid med.
Att jag dessutom nu kan klappa katter dagligen ger mig så mycket oxytocin att jag nästan svämmar över. När jag känner mig nere eller märker att jag blivit irriterad på något/någon så är det Roger, Assi och Sombri som med sin närhet lugnar mig. Eller så drar jag ett mess/ringer en god vän.
Bloggen ger mig också enormt mycket glädje, tacksam för relationen med er alla som kommenterar eller skickar mejl.
2. Undvika stress
Under många år i mitt yrkesliv stressade jag alldeles för mycket. Jag mådde verkligen inte bra, just då insåg jag det inte, trodde det var bra ha mycket att göra, att vara eftertraktad och ge mina kunder 120% av mig i en bransch där jag var en av få medelålders kvinnor. Jag var stolt över vad jag åstadkommit och såg inte att mitt eget välmående var det jag offrade. För det var så klart inte sunt alls, vilket jag insåg när Roger kom in i bolaget och tog över en del av mina arbetsuppgifter och vi slutade ta in nya kunder och jag började jobba mindre.
Detta var ett otroligt viktigt steg för mig, först då började jag djupandas, uppfatta vad som hände omkring mig och jag kunde njuta av nuet. I samma veva flyttade vi in i husbilen och började känna av den enorma friheten av våra nya livsval.
När jag sedan även la ner det mesta vad sociala medier heter, inte bloggar eller inspiration och kunskap via YouTube, så blev det ytterligare en stor minskning av stress.
Stresspåslagen jag får idag är helt annorlunda och eftersom de inte är där hela tiden så har jag börjat försöka förstå hur min kropp beter sig när det händer.
3. Vara utomhus & i rörelse
Jag behöver solljus och bra luft. Vi bor där det inte finns särskilt mycket luftföroreningar samt där solen värmer och ger allt vad den kan ge så många dagar under året att det nästan är skönt att ibland få uppleva en molnig dag.
Att vara utomhus innebär oftast att jag även är i rörelse, båda de faktorerna påverkar mig väldigt positivt både fysiskt och mentalt.
4. Sova!
När vi sover så jobbar kroppen. Om vi sover dåligt så påverkar det med andra ord andra funktioner. När jag är trött sover jag, om det så är mitt på dagen, eller blir tidig läggdags spelar ingen roll. Jag sover väldigt gärna. Det kan bli kortare nätter ibland, men oftast sover jag 8-9 timmar.
Tidigare kunde jag vakna av att behöva kissa flera gånger varje natt, det har minskat rejält, ofta går jag inte alls upp på natten längre, det tycker jag är härligt! Orsaken till det vet jag inte, men jag gissar det hänger ihop med de olika förändringarna jag successivt gjort de senaste två åren.
5. Vara snäll mot levern
Levern behöver jag vara snäll mot. Det bästa med levern är att det går att återställa den om det inte gått för långt med misshandeln. Det värsta är att om det gått för långt så krävs en levertransplantation. Så att agera för leverns bästa tycker jag är otroligt viktigt, särskilt när jag läser att icke-alkoholrelaterad fettlever är en av de vanligaste leversjukdomarna idag.
Enbart fettlever ”känns” inte, den orsakar alltså inga sådana symtom som patienten tolkar som sjukdom. En del kan dock ha en känsla av tryck till höger i övre buken eller i höger flank, eftersom levern växer till sig när det samlas fett i den.
Jag har haft ett obeskrivligt tryck i övre buken ibland, nu är det ett par år sedan, men jag är ganska övertygad om att det var min lever. Med tanke på vad jag vet idag och hur min livsstil sett ut genom livet så förvånar det mig inte alls.
Jag tror med andra ord att min lever kämpat hårt ganska länge, så nu prioriterar jag den. Tarmbakterierna har hög prio i min livsstil och blodsockret justerar jag med maten & Jessies hacks. Gifter vill jag inte ha, så väljer att främst äta sånt där jag vet och förstår innehållet och alkoholintaget är mindre.
Levern bildar ämnen som behövs för matsmältningen, till exempel kolesterol och galla. Levern lagrar socker, vitaminer och järn. Levern hjälper bukspottkörteln att reglera blodsockernivån. Levern tar hand om gifter som har kommit in i kroppen.
1177.se
Var och en av oss har våra egna ramar att förhålla oss till för att må bra. Jag äter aldrig gluten, fågel eller kött och dricker aldrig starksprit. Spelar ingen roll hur festlig en dag är, dessa saker ingår inte i min kost.
Mitt biohackande har jag tidigare bloggat om, där finns mer detaljerat om det här med maten.
I praktiken
Att må bra betyder inte bara att äta rätt mat. Vilket jag alltid trodde som ung. För mig (och kroppens hormoner) finns alltså andra saker som behöver balanseras för att kroppen ska kunna göra sitt jobb rätt med maten vi äter.
Att ha en balans är viktigt, men det är också lätt att använda ordet balans för att ursäkta ett beteende, särskilt när det gäller mat & dryck. I alla fall för mig. Idag har jag en bättre balans än vad jag någonsin har haft. För jag är nyfiken och gillar utmaningar men främsta orsaken är att jag vill fortsätta vara frisk.
Jag vill inte vänta på eventuella diagnoser innan jag gör förändringar i min livsstil, om jag blir sjuk så blir förändringarna mer drastiska och strikta. Nu kan jag göra dem i min egen takt och skapa en bättre livsstil samtidigt som jag läker levern och förhindrar insulinresistens.
Precis som jag automatiskt sätter på mig cykelhjälmen när jag ska cykla så gör jag automagiskt numera också val av mat som jag mår bra av. Jag behöver inte tänka, jag vet vad jag mår bra av. Ibland väljer jag bort cykelhjälmen, om jag ska till grannen t ex, då utsätter jag mig för högre risk att skada mig. Samma sak med viss mat. Jag väljer ibland att äta sånt som är mindre bra för mig, men det är en enorm njutning i stunden, vilket också är viktigt. T.ex. gjorde jag en knäckig marmelopaj i torsdags och åt en bit som efterrätt till middagen, så sött och gott. Roger älskar den pajen och byggjobbarna som också fick smaka gillade den med.
Hur tänker du med din hälsa, har du reflekterat över hur kroppens hormoner styr ditt mående? Har du något som aldrig ingår i din kost? Var finns din inspiration till att undvika att bli sjuk? Väntar du på diagnoser innan du gör förändringar?
Lämna ett svar