Dagens fem snabba handlar om att återanvända en gammal skärm, ett par träd, ett besök i Silves för att leta kakel och om en krydda jag älskar.
Återanvända gamla prylar gillar jag, det har jag nu gjort med en gammal ipad som du kan se i bilden ovan, berättar mer lite längre ner.
Silkesek
Vi har två silkesekar som är planterade helt intill varandra, av de tidigare ägarna. De är stora för dels så växer de snabbt och de har stått där länge. Men vi märkte att de tog en del av solen för solcellerna. Så vi gjorde ett test.
Roger klättrade upp på en stege och kapade av det ena trädet kanske 4 meter över marken. Det såg trist ut, men i somras så tog det fart och satte en massa nya skott. Nu ser det ut som ett troll med rufsig frisyr! Grenarna du ser omkring kalufsen hör till det andra trädet intill.


Det var ett bra experiment, för det betyder ju att vi kan beskära alla våra silkesekar hårt i framtiden för att få material till träflisen, särskilt de vi hoppas tar sig fint i Skogsgläntan.
Kardemumma
Jag älskar kardemumma. Här i våra trakter är det dock inte en vanlig krydda. Men vi har hittat hel kardemumma på vissa marknader och så finns det även mald att köpa hos ”holländaren” i Lagos.
Den hela är det jag helst vill ha, för jag maler den själv i vitamixblendern, doften som ligger kvar i köket efter det är magisk. Jag silar det malda så jag får bort skalet. Smaken är stark och god, jag använder kardemumma främst på yoghurt och i vissa kakor.
De där skalen som jag silar bort har jag nu testat att blanda i chai-te-blandningen, och jösses vad gott det blir! Inget spill och bara en massa extra mumma, ja kardemumma!
Azulejos i Silves
Azulejos = kakel, och vi åkte till Silves där vi skulle kika på motivkakel till ett projekt vi ska jobba med i vinter. Men vi hittade inget vi ville ha, som hade rätt storlek, trots besök på två olika ställen.





Vi såg fina hus, hängde med kompisar och åt god vegansk lunch på Parsley & Thyme, så det var ändå en trevlig dag!
Och i helgen så landade jag i en design som jag tror det blir för projektet, med gammalt portugisiskt kakel. När jag fått bekräftat att det finns så många kakelplattor kvar som jag behöver på lagret hos bygghandlaren i Castro Verde åker jag dit och köper dem, och tids nog får du se vad det blir.
Gammal ipad i köket
Jag har en gammal ipad med sprucken skärm som bara legat i en låda i ett par år. Nu var det dags att väcka den till liv, så jag laddade den och uppdaterade till senaste programvaran. Tog bort en massa appar och sedan satte jag upp den på väggen i köket med dubbelhäftande tejp.
På den har jag nu följande appar, bara dessa:
- RecipeKeeper (alla mina recept)
- Påminnelse (handlingslistan)
- YouTube (kunna följa recept och/eller lyssna på intressanta samtal samtidigt som jag grejar i köket)
- Röstmemo (kan prata in idéer om blogginlägg eller andra saker jag kommer på i mitt kreativa moment i köket)
- FaceTime (kan prata med kompisar samtidigt som jag grejar i köket)
- Safari (leta nya recept)
- Musik (spela musik när jag lagar mat)



Känns riktigt bra och smart. Det är väldigt mycket enklare att ha skärmen på väggen för det jag använder i köket istället för att ha telefonen där. Faktum är att jag tack vare denna skärmen nu använder min telefon ännu mindre. Telefonen kan fortsätta ligga tyst där borta på hörnbordet vid soffan, intill datorn. Och mejl, meddelanden etc ser jag bara när jag kollar telefonen, det finns inte i ipaden i köket!
Perfekt att göra detta nu när köket inomhus börjar användas mer igen.
Fikonen
Jag har skördat fikon under flera veckors tid nu. Skär dem i fyra delar och torkar dem i soltorken, som vi nu på sensommaren flyttat till söderväggen av huset för att solen ska nå den hela dagen. Två dagar tar det att torka ordentligt, jag gillar när de är hårt torkade.




När de torkat så vakumpackar jag dem i påsar om 150 gr så det bara är att ta en påse när jag bakar nötbrödet, för det är det jag använder mina fikon till. Det kan även ätas som godis och jag har faktiskt lärt mig att uppskatta just torkade fikon. Färska tycker jag fortfarande inte är något särskilt.
Resten av fikonen lämnar jag till fåglarna nu!

Lämna ett svar