Träd, krydda, kakel & gammal skärm

Publicerat den

Dagens fem snabba handlar om att återanvända en gammal skärm, ett par träd, ett besök i Silves för att leta kakel och om en krydda jag älskar.

Återanvända gamla prylar gillar jag, det har jag nu gjort med en gammal ipad som du kan se i bilden ovan, berättar mer lite längre ner.

Silkesek

Vi har två silkesekar som är planterade helt intill varandra, av de tidigare ägarna. De är stora för dels så växer de snabbt och de har stått där länge. Men vi märkte att de tog en del av solen för solcellerna. Så vi gjorde ett test.

Roger klättrade upp på en stege och kapade av det ena trädet kanske 4 meter över marken. Det såg trist ut, men i somras så tog det fart och satte en massa nya skott. Nu ser det ut som ett troll med rufsig frisyr! Grenarna du ser omkring kalufsen hör till det andra trädet intill.

Det var ett bra experiment, för det betyder ju att vi kan beskära alla våra silkesekar hårt i framtiden för att få material till träflisen, särskilt de vi hoppas tar sig fint i Skogsgläntan.

Kardemumma

Jag älskar kardemumma. Här i våra trakter är det dock inte en vanlig krydda. Men vi har hittat hel kardemumma på vissa marknader och så finns det även mald att köpa hos ”holländaren” i Lagos.

Den hela är det jag helst vill ha, för jag maler den själv i vitamixblendern, doften som ligger kvar i köket efter det är magisk. Jag silar det malda så jag får bort skalet. Smaken är stark och god, jag använder kardemumma främst på yoghurt och i vissa kakor.

De där skalen som jag silar bort har jag nu testat att blanda i chai-te-blandningen, och jösses vad gott det blir! Inget spill och bara en massa extra mumma, ja kardemumma!

Azulejos i Silves

Azulejos = kakel, och vi åkte till Silves där vi skulle kika på motivkakel till ett projekt vi ska jobba med i vinter. Men vi hittade inget vi ville ha, som hade rätt storlek, trots besök på två olika ställen.

Vi såg fina hus, hängde med kompisar och åt god vegansk lunch på Parsley & Thyme, så det var ändå en trevlig dag!

Och i helgen så landade jag i en design som jag tror det blir för projektet, med gammalt portugisiskt kakel. När jag fått bekräftat att det finns så många kakelplattor kvar som jag behöver på lagret hos bygghandlaren i Castro Verde åker jag dit och köper dem, och tids nog får du se vad det blir.

Gammal ipad i köket

Jag har en gammal ipad med sprucken skärm som bara legat i en låda i ett par år. Nu var det dags att väcka den till liv, så jag laddade den och uppdaterade till senaste programvaran. Tog bort en massa appar och sedan satte jag upp den på väggen i köket med dubbelhäftande tejp.

På den har jag nu följande appar, bara dessa:

  • RecipeKeeper (alla mina recept)
  • Påminnelse (handlingslistan)
  • YouTube (kunna följa recept och/eller lyssna på intressanta samtal samtidigt som jag grejar i köket)
  • Röstmemo (kan prata in idéer om blogginlägg eller andra saker jag kommer på i mitt kreativa moment i köket)
  • FaceTime (kan prata med kompisar samtidigt som jag grejar i köket)
  • Safari (leta nya recept)
  • Musik (spela musik när jag lagar mat)

Känns riktigt bra och smart. Det är väldigt mycket enklare att ha skärmen på väggen för det jag använder i köket istället för att ha telefonen där. Faktum är att jag tack vare denna skärmen nu använder min telefon ännu mindre. Telefonen kan fortsätta ligga tyst där borta på hörnbordet vid soffan, intill datorn. Och mejl, meddelanden etc ser jag bara när jag kollar telefonen, det finns inte i ipaden i köket!

Perfekt att göra detta nu när köket inomhus börjar användas mer igen.

Fikonen

Jag har skördat fikon under flera veckors tid nu. Skär dem i fyra delar och torkar dem i soltorken, som vi nu på sensommaren flyttat till söderväggen av huset för att solen ska nå den hela dagen. Två dagar tar det att torka ordentligt, jag gillar när de är hårt torkade.

När de torkat så vakumpackar jag dem i påsar om 150 gr så det bara är att ta en påse när jag bakar nötbrödet, för det är det jag använder mina fikon till. Det kan även ätas som godis och jag har faktiskt lärt mig att uppskatta just torkade fikon. Färska tycker jag fortfarande inte är något särskilt.

Resten av fikonen lämnar jag till fåglarna nu!

4 svar till ”Träd, krydda, kakel & gammal skärm”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Underbara kakel och fina fönster =) smart att sätt att ha recepten i ögonhöjd! Ha en skön torsdag=)

  2. Profilbild för Monnah

    Bra med plattan! Vet inte om jag hade kunnat vänja mig, men kanske? Jag använder sällan YouTube och har svårt att koncentrera mig på ex poddar om jag inte har ljudet i öronen eller sitter stilla och lyssnar. Det gör jag ju aldrig i köket… Men till recept hade det varit toppen!
    Jag har sagt det förut, men egna fikon är ju en dröm! Jag fick två sticklingar av Bornholmsfikon i födelsedagspresent, nu ska vi se om jag kan få dem att överleva och trivas hemma hos oss. Vi borde ha rätt förutsättningar om bara rötterna kommer till. Kram!

  3. Profilbild för Znogge

    Det låter som ett spännande projekt är på gång och det ska bli intressant att se vad ni väljer för kakel. Så bra att träden går att beskära så hårt. Dels ska de inte skymma solen, dels får ni flis. Win win helt enkelt. Smart med iPaden också att ha den i ögonhöjd. Återvinning är bra och det finns ingen anledning att slänga fungerande saker.

    Kram

  4. Profilbild för Solan
    Solan

    Ja varför inte…har också en ipad med logitec liggande. Håller den vid liv genom laddning. Men nu gav du mig en idé. Den får kanske följa med på övervintringen.
    Äldre kakel är att föredra, hoppas din handlare har så det räcker till er…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.