Träden Eukalyptus & Carob

Två träd som det finns mängder av här i Portugal, Eukalptus och Carob (Johannesbröd), blir det bilder av idag.

I torsdagsmorse efter det obligatoriska morgondoppet i poolen så satte jag på makroobjektivet på kameran. Det var längesen jag använde det, så det var dags att vara kreativ med det igen.

Till dagens ord – träd – så valde jag två träd som växer vilt och som klarar det här torra klimatet i Alentejo i södra Portugal utmärkt utan bevattning. Båda är evergreen (alltså gröna året om), vilket jag gillar och båda träden är på väg in i blomning nu och det ser jag fram emot.

Eukalyptus

Vi har ett eukalyptusträd (hade två men ett dog). Dessvärre är det trädet vi har kvar kanske inte så välmående då det blöder sav.

De kan bli upp till 55meter höga, så det är mäktiga långsmala träd. De unga blåsilverfärgade bladen, som ofta används i buketter i Sverige, och de äldre långsmala mörka gröna bladen ger en härlig dynamik till trädet. Eucalyptus globulus är invasiv i hela Portugal, det är det trädet det finns mest av här. Korkek kommer på andra plats.

Johannesbröd – Carob – Alfarrobeira

Detta trädet växer bara i södra delen av Portugal och fullt mogna frukter erhålls säkrast i Algarve. Det tar minst tre år innan ett träd bär frukt och det ska vara rätt förhållanden för att det ska bli riklig skörd. När frukten torkat så plockas fröbaljorna och de är värda sin vikt i guld. En får så bra betalt så det är stöldbegärligt, i Algarve kan en se inhägnade planteringar.

En artikel om en satsning i UK där carob används istället för kakao i chokladtillverkning

Vi har ett gammalt han-träd och ett nyplanterat 2-könat. Om vi får frukt så småningom så är det kul, men vi har planterat det för att det är vackert och inte kräver bevattning. Det kommer planteras fler Alfarrobeira (som det heter i Portugal) på vår äng.

Som vanligt kan du klicka i bildgallerierna för att se bilderna en och en.

Hoppa på tåget

Detta är ett inlägg i utmaningen ”Hoppa på tåget” där vi som åker med tolkar förbestämda ord med text och bild. Varje lördag tolkar jag orden (som en får veta i god tid om en följer lokförarens blogg) med bilder från min systemkamera.

Lokförare är Karin och det är fritt fram för vem som helst att hänga på när som helst och hur ofta en vill.

Här hittar du alla inlägg jag gjort under denna roliga, utmanande och lekfulla resa!

Publicerat:

i:

30 svar till ”Träden Eukalyptus & Carob”

 1. Profilbild för Åke

  Det vart en perfekt uppvisning till ämnet träd. Härlig känsla om dina träd. Läser man igenom får man lära sig något nytt också. Trevligt att du luftar ditt makro dessutom, härliga bilder 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Åke! Det är ju en av fördelarna med att läsa bloggar, en blir lite klokare, om en vill.

 2. Profilbild för LillaSyster

  Eukalyptusblad är så dekorativa =)
  Hoppas att dina träd får vara friska och växa sig stora. Ha en bra lördag, här kan man blåsa bort….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med dig, särskilt de unga bladen 🙂 Håll i hatten!

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  De här träden har vi träffat på när vi varit söderut. Någon gång vet jag att eukalyptusträdet lite skämtsamt kallades ”turistträdet”, det vänder sig mot solen, det dricker kopiösa mängder och så flagar det.
  Johannesbrödsfrukternas frön väger 0,2 gram = 1 karat (tror jag). De användes hur som helst som motvikt till ädelstenar. Skoj med bilder på träd som vi inte är vana att se här hemma.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, turistträd! Jag visste att carobfröna användes som motvikt förr. Tyckte det var lite roligt att fokusera på det istället för t.ex. åppleträdet .)

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Eukalyptysträd har väldigt vacker stam, känner igen om jag ser… dock inte i Sverige, men i England, Frankrike. I Sverige också väljer trädgårdsfolk träd efter vackra stam.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Stammen är ju en del i val av träd, tycker jag också, men bladverket är viktigare.

 5. Profilbild för Ulla

  Intressant med träden. Båda har jag sett i verkligheten. Eucalyptus träd växte det mycket av på Madeira, ja stora skogar av eucalyptusträd . Vi gick en levadavandring där, med guide, och då berättade han just om eucalyptusträden. Han sa att de är väldigt lättantändliga, alltså brinner lätt, på grund av oljan i träden.
  Fina bilder också!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, därför förstår jag inte varför det ens tillåts att planteras här i detta eldhärjade land. Tack!

 6. Profilbild för Znogge

  Intressant att få veta mer om två vanligt förekommande träd hos Eukalyptus är jag väl bekant med men av en annan anledning. Eukalyptus är nämligen den första doften som man lär hundar som tränar nose work så den är Miss T en fena på att hitta. Det räcker med en droppe för att hon ska lokalisera en gömma med den doften. Så i vårt kylskåp finns alltid en liten flaska med eukalyptusolja.

  Trevlig lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hade ingen aning om att eukalyptus användes för hundspårning. Tack för ny kunskap 🙂 Detsamma!

 7. Profilbild för Anita

  Eukalyptus, kan känna doften … Har ofta använt grenar när jag gjort buketter. Så synd att ert kvarvarande träd inte verkar riktigt friskt, hoppas det överlever.
  Johannesbröd är ett okänt träd för mig. Du har nog skrivit om det tidigare men det var roligt att få veta lite mer. Tänk att det är så stöldbegärligt.

  Tack för att du berättar om träden hos er. Jag är en älskare av träd.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hoppas också det överlever. Tråkigt att det är stöldbegärligt men så är det ju med det mesta som går att omvandla till reda pengar. Jag gillar träd allt mer 🙂

 8. Profilbild för Carita Liljendahl

  Kan tänka mig att doften nu är intensiv där du bor. Den brukar vara det också just då man får de här bladkvistarna i buketter.
  Jag kom också ihåg hoppa på tåget i dag. Hurra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Faktiskt är inte doften intensiv, vi har ju bara ett träd. Det finns flera i närheten men vi har ju ingen skog så därför blir det inte så överväldigande dofter. Utmed Madeiras levador doftar det däremot ljuvligt. Hurra!

 9. Profilbild för Mamma C

  Eukalyptus brukar jag köpa en knippe på marknaden ibland för att den både luktar så gott och är dekorativ med.
  Hoppas nu ert träd överlever och inte dör det med.
  Johannesbröd har jag sett ett här när jag går på promenad och undrat vad det är för sorts träd.
  Ha en fin lördag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstår du vill ha eukalyptus för både doft och dekoration. Carob finns säkert vilt i Spanien också. Detsamma!

 10. Profilbild för Marianne

  Eukalyptus såg jag överallt efter vägarna på Madeira, Carob/Brödträd visste jag inget om innan jag läste ditt inlägg om träden som ni har hos er.
  Spännande med satsningen att byta ut kakaon mot Carob.
  Ha en fin lördag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja där finns massor av Eukalyptus. Jag åt mycket carob när jag åt rawfood, smakar inte riktigt som kakao, men ändå choklad på nåt sätt. Detsamma, kram

 11. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Ett trädligt och magnifikt inlägg om träd, så vackra foton till. Kan det bli bättre?

  Kram till er båda, till katterna och till träden. Ni får bli trädkramare nu!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack vännen! Jag är redan trädkramare 😀

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Kul att få se och veta mer om två träd som jag bara har hört talas om men kanske aldrig har sett. Det är möjligt att jag har sett dem under någon av våra solsemestrar men då var det mest palmer som jag fokuserade på. Synd, men vilken tur att jag kan kompensera för det här hos dig nu 😀 Jag håller tummarna för att ert eukalytusträd ska få ny energi och leva länge.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Såna här träd brukar kanske inte användas till dekoration inne i städer. De skräpar ner väldigt. Finns mycket fina träd, har jag nyligen upptäckt 🙂 Tack, hoppas jag med!

 13. Profilbild för Paula Merio

  Nu blev jag nostalgisk, hela min barndom luktar eukalyptus! Hur är det möjligt i Finland? Jo, där fanns godaste eucalyptus-smakande halstabletterna att köpa. Vi sög alla jämnt på en tablett, mamma och mormor för att dölja tobakslukten och jag åt dem som godis.
  Stimulerande, renande och stärkande sägs eukalyptusoljan vara. Så bra! Synd om ert enda träd också är sjukt och dör.
  Johannesbröd har jag inte ens hört talas om, bara johannesört och de har ju inga likheter. Ja jisses vad med trädsorter det finns. Spännande läsning Anna, tack!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad fint Paula! Jag har också ätit en del eukalyptus, men som Läkerol. Det finns hur mycket träd som helst 🙂

 14. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Det är spännande och intressant med olika träd tycker jag. Det finns så mycket mer än gran, tall och björk. Här blommar Kapok-träden nu. Det är ju också ett ganska speciellt träd med sin taggiga stam

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kapok ska jag hålla utkik efter, är så ny på träd så vet inte om det finns här. Men i Algarve kanske? Låter väldigt speciellt!

 15. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Vanliga i Spanien också, kanske inte så konstigt.
  Franco fick för sig att plantera massor av eucalyptus och följden blev massor av bränder. Tydligen är det oljan i träden som gör att brandförloppen blir så katastrofala, men jag vet inte säkert.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja oljan är lättantändlig. De kan dessutom självantända, men det krävs hög värme för det om jag förstått det rätt.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.