planera vår mat

Vad vi äter styrs av var och hur vi bor

Det vi väljer att laga till middag påverkas verkligen av var och hur vi bor. Ska försöka förklara hur det hänger ihop!

Matlagningen är ju en stor del i våra liv numera när vi låter den ta tid och jag tycker ju matlagning dessutom är ganska kul numera. Vi äter hellre hemma än på restaurang, även om vi hamnar på nån restaurang ibland också. Vad vi lagar till middag beror på.

Först och främst gör vi vår matplanering oftast för 3-4 dagar framåt. Vi har en bok där vi skriver upp alla de rätter & tillbehör vi tycker om att äta och tillaga, det har blivit några sidor inspiration att utgå ifrån (ovan bild). Dessutom finns en sida med rätter vi vill prova som vi planerar in när lusten faller på. Men sen påverkar alltså följande faktorer hur planeringen ser ut när den är klar.

Tillgängliga matvaror

En naturlig anledning till att variera maträtterna är så klart vad som finns tillgängligt. Hittar vi quorn i en affär till exempel så lagar Roger gärna det med gräddsås och potatismos (med lingonsylt!). Är avokadon mogen så gör vi gärna guacemoule och då blir det tacos eller grönsaksdipp. I Sverige äter vi mycket färsrätter, då vi verkligen älskar Anamma färs och Anamma formbara färs (veganska produkter), som bara går att få tag i hemma i Sverige.

Vi har ett par rätter som vi alltid kan göra, för ingredienserna finns alltid hemma till:

 • linsgryta på kokosmjölk och röda linser
 • pestopasta med tomater

Grillning & stekning

Vi har ju en ny grill som vi älskar. Vi använder grillen även till att steka i vår paellapanna samt fritera. Men för att använda den så behöver det vara tillåtet att grilla där vi bor, och det är det oftast inte om vi fricampar till exempel. Dessutom grillar vi inte om det är kallt eller väldigt blåsigt. Så stora grönsakswokar, fritering eller grillning uteblir när det inte är läge för att ta fram grillen.

friterat
Foto av Lena när vi bjöd på bland annat friterade Chili Cheese

Regn och rusk

Om regnet öser ner så lagar vi mat som inte luktar så starkt. För om det ösregnar kan vi inte vädra ut matoset så bra. Scones är gott och mysigt när det ösregnar, men också pasta av något slag funkar då. Ugnen är skön att använda när det är lite kyligt, blir ju en extra värmekälla.

Diskmöjlighet i varmt vatten

Vi diskar i vår husbil, i varmt vatten. Jajamen. Men vissa saker kräver mer utrymme, större diskhoar och hetare vatten och då planerar vi oftast den maten till när vi står på en boplats som har diskmöjligheter med varmvatten. Men längtar vi mycket så lagar vi det kanske ändå. Exempelvis när vi gör hummus (många verktyg), falafel (fritering), rödbetsbiffar (röd färg) samt kålbiffar (gul färg från gurkmeja) då gillar vi ha en bra diskmöjlighet. Fördelen med biffarna är att vi gör mycket när vi väl förbereder det, då har vi i frysen till nästa gång.

Självklart spelar det även in vad vi är sugna på!

Det är faktiskt ett primitivt men ändå bekvämt och härligt liv vi lever!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

4 svar till ”Vad vi äter styrs av var och hur vi bor”

 1. Profilbild för Chatrine

  Jisses vad hungrig jag blev nu ????
  En ska helt klart inte läsa matinlägg innan frukost.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahah, nej det är dumt 🙂

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vad kul att höra att matlagning blivit ett av era intressen, från att ha varit något nödvändigt ont!
  Det är väl så att det är stor skillnad att laga mat med gott om tid än att slänga ihop något när man kommer hem utsvulten efter en lång dag på jobbet.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är fantastiskt vad tid kan göra med ens liv och intressen! Att ha tid att inspireras gör stor skillnad. Samt så klart nyfikenheten 🙂

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.