sevärdheter lissabon

Sevärdheter i Lissabon

Med många bilder hoppas jag kunna inspirera dig att hitta sevärdheter i Lissabon som du skulle uppskatta att uppleva.

Den stora fördelen med att åka hop-on buss är att vi får en uppfattning om stadens utformning samt att vi ser byggnader och annat som vi vill se på närmare håll en annan gång när tiden räcker. I dagens inlägg berättar jag om de vi såg vid detta besöket men också de jag vill se en annan gång, och med många bilder hoppas jag ge dig inspiration.

Sevärdheter i Lissabon som vi sett

Dessa sevärdheterna har vi sett under vårt korta besök.

Miradouro do Jardim do Torel

Det finns massor av utsiktsplatser i Lissabon. Staden är ju byggd på sju kullar så det finns förutsättningar för vyer på många platser. Vi promenerade upp till Miradouro do Jardim do Torel via en väldigt brant backe och många trappsteg. Finns en spårvagn som klättrar upp om en inte vill eller kan gå upp.

Praça do Comércio

Ett väldigt vackert torg precis intill floden Tajo, mitt i centrum. En magnifik båge (Arco da Rua Augusta) håller ihop de gula vackra byggnaderna för domstol och Ministério da Justiça. Torget har likadana byggnader åt öster och väster där det finns bland annat museer och restauranger. Mitt på torget står en staty av Kung José I på sin häst. I flodkanten ligger Cais das Colunas från 1700-talet samt en utsiktsplats, med ett par små stränder vid sidan om. Här kan en få uppleva solnedgången bakom 25 Abril bron.

Båge, staty och ett par av de gula huset kring torget. Dessutom förbereds julgranen i bakgrunden.
Bågen från andra hållet, gatan Rua Augusta.
Cais das Colunas
En av stränderna vid piren.

Praça Dom Pedro IV

Besökte detta torget, som kallas Rossio, när solen var på väg ner därför lite mörka bilder. Helt makalös beläggning med kalksten i vågmönster som nästan gör en yr.

Rossio torget
Vågmönster av kalksten (vill du se mer av just stenbeläggningar i Lissabon kolla in Rogers Instagram)

Torre de Belém

Detta Unesco världsarv är nog ett av Lissabons mest besökta plats. Belém tornet är en identitetssymbol för Lissabon och Portugal. Det byggdes 1515-1519 som vakttorn till Mosteiro dos Jerónimos.

Belém tower

Racoon by Bordalo II

En bit in från Belémtornet hittade vi ett konstverk av portugisiska konstnären Bordalo II som återanvänder skräp till sina konstverk. Har även sett hans räv i Porto.

Padrão dos Descobrimentos med kompass

Monument för de 33 portugisiska upptäcktsresande. På Wikipedia kan du läsa mer om vilka och vad de upptäckte.

Pink street

En gata som en gång i tiden var ett populärt tillhåll för sjömän. Gatan har målats rosa sedan 2013.

Restauranger och barer utmed hela gatan nästan
”Gillar ”taket” över gatan!

Time out market

Vi älskar marknader där många olika typer av restauranger kan samsas. Här är en sån mathall med massor av alternativ för kött- och fiskätare, men dessvärre inget vegetariskt vad jag kunde hitta. Så vi stannade inte för att äta, utan drog vidare.

Sevärdheter som vi har kvar att utforska

Det är en lyx att ha kvar saker att se och uppleva på en plats. Det gör ju att det är lika roligt att återvända för att upptäcka nya saker och så är det definitiv med Lissabon för oss.

Mosteiro dos Jerónimos

Gigantisk och vacker byggnad. Med lång kö, trots att det var mitten av november samt mitt i veckan. Hit vill jag återvända, informationen på Wikipedia lockar!

Klostret grundades för att fira Vasco da Gamas upptäckt av sjövägen till Indien[3] och bekostades av de rikedomar som fördes hem från Fjärran Östern. Diogo Boitac var den förste arkitekten och han efterträddes av João de Castilho. I den stora jordbävningen 1755 förstördes klosterflygeln. I kyrkan ligger kung Manuel I, hans drottning Dona Maria, upptäcktsresanden Vasco da Gama och skalden Luís de Camões begravna

Wikipedia

Santa Justa hissen

Trots att vi hade gratis inträde via hop-on-bussbiljetten valde vi att inte stå i kö och åka upp i hissen. Jag är inte så förtjust i gamla hissar. Men eftersom det är fin utsikt därifrån kan det bli ett besök nästa gång. Hissen förbinder även de lägre gatorna med Carmo Convent, som jag gärna vill se.

Castelo de S. Jorge

På avstånd såg vi slottet S. Jorge, men vi hann aldrig besöka det. Det står absolut kvar på vår bucket list för Lissabon.

castelo S jorge
Castelo S. Jorge i kvällssolen (suddig på grund av långt avstånd)

Monumento ao 25 de Abril & Parque Eduardo VII

Här åkte vi bara förbi med hop-on-bussen. Hit vill jag absolut återvända. Mycket historia samlad på denna platsen.

 • Statyn längst ner (som syns dåligt i motljuset) är av The Marquis of Pombal som såg till att Lissabon återuppbyggdes efter jordbävningen 1755 samt avskaffade Portugals slaveri.
 • Utanför bild finns ett monument för 25 april 1974, då nejlikarevolutionen skedde.
 • Parken vars namn tillägnades Englands kung Edward II, han besökte Portugal 1903 för att stärka relationerna mellan länderna.

Akvedukten

Den 18 km långa akvedukten fick vi bara en glimt av i hop-on-bussen och vi har sett den när vi kört förbi Lissabon, då en passerar under den. Men jag vill gärna komma närmare och lära mig mer om hur den är byggd, då på 1700-talet när det begav sig.

Alfama & fado

Alfama är ett av de äldsta distrikten i Lissabon, det har mycket bevarat från det arabiska påbråt. Smala gränder och branta gator. Fadomusik spelas lite överallt i restaurangerna. Här vill jag bo vid ett besök framöver, för att känna in atmosfären ordentligt. Och utsiktsplatsen Miradouro da Graça åkte vi förbi med spårvagnen och det såg fantastiskt ut. Fadomuséet vill jag också se.

Carmo Convent

Nyfiken på hur det ser ut innanför väggarna.

Alla trädgårdar

Finns så många gröna parker och trädgårdar i Lissabon och jag vill gärna uppleva dem. Den här gången blev det bara två små parkbesök. Trädgård heter ”Jardim” på portugisiska så om du söker på det på Google Maps hittar du alla gröna områden.

Parken vid Sverige ambassad (jag passade på att skaffa nytt pass när vi var i Lissabon)

Alla utsiktsplatser

Att njuta av vyerna från alla de fantastiska utsiktsplatserna, vi upplevde bara en den här gången men det finns så många fler. ”Miradouro” är vad du ska söka på om du vill hitta dem.

Ja det finns säkert massor mer att uppleva, men så ser listan ut just nu.

Follow my blog with Bloglovin

Publicerat:

i:

8 svar till ”Sevärdheter i Lissabon”

 1. Profilbild för Tricia Pimental

  Beautiful post, Anna. You make me very homesick! 🙁

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thanks Tricia! Sorry for ”saudade”.

 2. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Så fint collage du skapat med dina bilder! Jag minns och känner igen mycket. Hissen har jag åkt på väg till en lunch med Skandinaviska klubben. En lunch jag aldrig glömmer, då jag var ensam kvinna och därför inte välkommen!
  Visste inte om att det var herrarnas lunch. Ingen hade varnat mig. Det var då det! 1971!
  Lissabon är en vacker stad och idag säkert bättre vårdad än på 70-talet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Fy vilken obehaglig upplevelse med Skandinaviska klubben!

 3. Profilbild för chatrine

  Fascinerande det där med sju kullar – Lissabon, Rom, Edinburgh, Sheffield, Ammam – alla påstås vara byggda på sju kullar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jasså, det visste jag inte!

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vilka fina bilder! Mycket känner vi igen från vår enda, men mycket lååånga dag i Lissabon. Vi har pratat om att åka dit igen, men för tillfället ser vi tiden an innan vi bokar någon utlandsresa.
  Visst är hop on – hop off buss ett bra sätt att ta sig fram i storstäder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag förstår att ni avvaktar. Vi är innerligt tacksamma att numera bo här med tanke på allt kring covid.

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.