Skogsgläntans arbete under juni

Publicerat den

Det är torrt och varmt, arbetet i Skogsgläntan innebär i princip bara underhåll, men jag vill ändå få ut ett inlägg varje månad så jag själv kan jämföra månad för månad sen när vi kommit längre.

I början av juni klippte jag gångarna igen med gräsklipparen. Roger arbetar i förrådet intill polytunneln och han behövde flytta ut alla grejer som stod där, så då klippte han av det torra gräset på en yta för att ställa prylar på. Men efter det har både gräsklippare och trimmer fått vila och kommer fortsätta göra det ett tag till. Det som vill växa får göra det, även om det är s.k ogräs, plantorna gör nytta för jorden och jorden är ju vårt fokus.

När vi tyckte vi delat med oss för mycket av blåbären till fåglarna så använde vi vårt gamla och trasiga parasoll som fågelskrämma. Jag gillar inte bärnät, för alltid är det någon fågel som fastnar, och mycket riktigt hände det igen.

Den här gången hann jag rädda den innan den ströps ihjäl. Med en fågelskrämma tänkte jag det kunde bli mindre risk för fågeldöd. Om det hjälpte vet jag inte, men jag hängde upp lite kläder och aluminiumfolie (det var vad jag hade att tillgå) och inga fler fåglar fastnade, vad jag vet.

Bovetet hann inte mogna innan det torkade, vilket jag berättade om i ett separat inlägg. Det står kvar och skuggar jorden lite grann i alla fall. Quinoan älskas av myror, så jag har fått hålla koll där en del och snart får du läsa om hur det gått, i ett eget inlägg.

Annars innebär sommaren i Skogsgläntan att hålla koll på växterna och att jag vattnar enligt schemat jag gjort, med anpassningar och avsteg för att växterna ska få kämpa lite. Jag ser växter dö och andra funka riktigt bra, precis som det ska vara.

Alfaalfa har varit de som stått ut längst utan bevattning, de börjar gulna nu men har blommat fint och länge, en keeper!

Rödklövern runt äppleträdet, som bevattnas, har precis börjat blomma med lilaröda blommor.

Hittade en elaking (stor skalbagge som dödar stenfruktsträd) igen, på ett av mandelträden den här gången. Jag hämtade sekatören och löste problemet alldeles själv.

Avokadoträden kämpar mer än något annat. Vi tyckte ju vi köpte friska och fina träd och så var det säkert, men om de bott i ett ventilerat växthus i flera år så är det ju rena chocken att försöka anpassa sig till vårt klimat. Vi får se vad som händer. Min tanke att ärtor och bönor skulle skugga plantorna har inte gått bra, så jag har gjort ett tak av fiberduk över träden (häromdagen, alltså i juli).

Nedan bilder tog jag den 3 juli.

Det jag kallade för potatislandet, för att vi odlade potatis där tidigt i våras är ett fint tillhåll för fåglarna, för nu har solrosorna nickat och de äter solrosfröna. Har även skördat butternutsquash som jag planterat där efter potatisen och de fick aldrig något vatten, men jag fick flera kilo av squash ändå! Inte stora, men goda! Även några tomater har jag kunnat skörda, plantor som inte fått en endaste droppe vatten har ändå gett lite skörd.

Vid floden växer allt på riktigt bra! Cannorna ger oss fägringen och både fläder och valnötsträd klarar sig utan någon extra bevattning, det räcker med det som backwashen från poolen och överflödet från septiktanken ger till diket.

Allt på hugelbädden har torkat. Eternellerna står kvar och ger lite färg och fröerna uppskattas av vissa djur som är där och äter. Eukalyptusträdet jag planterat intill har jag stödvattnat lite, så det växer på. Korkeken och rosmarinsbusken lever också, likaså vetivergräset jag planterade på ena kortänden.

Vi har fått leverans av både grus och sand, samt högen med grenar som ska köras i flismaskinen växer i takt med att jag arbetar i trädgården. Jag kommer inte störa djurlivet i den högen förrän till hösten när regnet kommit och växligheten börjat ta fart, då kan de ta skydd någon annanstans när jag tar bort högen.

Översta bilden är AI-genererad på OpenArts webbplats. En bild som visar visionen för Skogsgläntan.

10 svar till ”Skogsgläntans arbete under juni”

  1. Profilbild för Znogge

    Kan tänka mig att det är en period nu som består mest av underhåll och bevattning vid behov. Det blir en resa i sig att se vilka växter som faktiskt klarar sig och vilka som inte gör det.
    Stackars fåglar att fastna i ett nät. Då är det bättre med en fågelskrämma men det återstår att se om det räcker…

    Kram och god tisdag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ja nu är det bara underhåll. Vet inte om den hjälpte, eftersom jag hade både nät och fågelskrämma och nu är blåbären slut 🙂 Kram

  2. Profilbild för Marianne

    Det är alltid roligt att dokumentera för att kunna gå tillbaka och se hur allt förändras, samt även att minnas hur mycket roligt jobb det varit.
    Tur för den lilla fågeln att du hann rädda den, jag hoppas att din fågelskrämma fungerar jag ser på en del ställen här att det hänger folie och cd-skivor vid träd och buskar.
    Ridklöver är fin även när den inte blommar, och den sprider sej bra.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ja jag gillar ju dokumentation så jag håller med dig. Jag vet inte om den gjorde någon skillnad, såg blåskator runt buskarna ändå, men den första dagen skrämde den nog lite iaf 🙂 Rödklöver är jättefin, ska bli kul att se hur den beter sig här under året. Kram

  3. Profilbild för JoY

    Så smart att använda det gamla parasollet med kläder fladdrande för vinden. Nät hade vi också något år över grönsakslandet för att rådjuren inte skulle äta upp allt. Fick ta bort det då en fågel flög in och inte tog sig ut genom nätet. Ni har så fint med alla olika växterna som följer väder o årstiden.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det tyckte vi också, men om det hjälpte så mycket vet jag inte. Vi vill gärna äta vår egen skörd men ändå inte förstöra för djuren, det är en svår balansgång. Hoppas ni fick ut fågeln levande. Tack!

  4. Profilbild för Sara i Barcelona

    Gomorron Anna!
    Åh, jag blir så glad att läsa att ni tänker på fåglarna och därför inte vill lägga nät över era plantor <3
    Sånt får mig varm och glad i hjärtat.
    Samtidigt förstår jag problematiken, så jag hoppas att fågelskrämmor kan hjälpa er 🙂
    Härligt att läsa om er skogsglänta och allt ni lär er under resans gång!!

    Stor kram!

  5. Profilbild för Mamma C

    Alltid bra med dokumentation att kunna gå tillbaka och se hur det var.
    Vilken bra grej som fågelskrämma. Hoppas det hjälper nu för man vill ju inte ha fåglar som fastnar i nätet.
    Ha en fin tisdag.
    Kram Carin

  6. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Det märks verkligen hur mycket omtanke och kärlek ni lägger ner! Jag gillar verkligen inställningen till att låta naturen ha sin gång ibland, även med ”ogräs”, just för att det gynnar jorden. Det känns både klokt och hållbart.

    Och jag skrattade lite åt fågelskrämman i form av parasoll! Så kreativt och så mycket bättre än bärnät, håller helt med dig där!

    Låter som avokadoträden fått en rejäl utmaning, men de har ju hamnat i trygga händer, fiberdukstaket var ju en smart lösning. Håller tummarna för att de vänjer sig vid klimatet.

    Hoppas ni får lite regn snart så att allt i hugelbädden kan hämta sig. Så fint att du tänker på djurlivet i högen också.

    KRAM till dig! Anna

  7. Profilbild för LillaSyster

    jag gillar ju att täcke med fiberduk, tycker att det är bättre än nät. Att göra burar av kompostgaller och sedan sätta fast fiberduk över med klädnypor funkar väldigt bra.
    Håller tummarna för att avokadoträden repar sig. Nu har regnet avtagit något, var ut till soptunnan och passade då på att tömma regnmätaren på 45mm nu är det bara lite lätt duggregn =) Men det är bra för Anki´s svamp tänker jag. Jag har varit inne och gjort storkok på både köttfärs och kyckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.