Galette, städning & besvikelse

Publicerat den

Så glad jag börjat med den här kategorin igen, så jag kan få in flera olika saker som inte hänger ihop i samma inlägg, punkterna är dessutom från olika tidpunkter.

Ingen struktur alls, otroligt befriande för en strukturnörd som mig. Jag gjorde liknande inlägg när jag körde Trädgårdsfredag, men då handlade allt om just trädgården. I de här inläggen handlar det om allt möjligt, vitt spridda skurar med andra ord.

Galette

Ett impulsköp. Ett lyckat sådant! När vi bodde i Alingsås åt jag gärna galette till lunch, för i botten på huset där jag jobbade (kontorshotell) så ligger ett creperi och glasscafé. Elisabeth som drev cafét då blev min vän av mina täta besök.

Av någon anledning kom ett sug av galette och jag klickade hem ett galettejärn, vilket vi nyttjat två gånger hittills.

Galette är bovetepannkakor, så de är automagiskt glutenfria. Vad en väljer att lägga på dem är så klart avgörande för smaken och vi har testat oss fram lite. Just nu är favoriten för oss båda en fyllning av ost, banan, cashewnötter, sötsur sås, rostade solrosfrön, rödlök och creme fraiche med curry. Roger har dessutom lite rökt skinka på också.

En sallad till och njutet är i gång!

Städa fönster

Ja, jag skriver rätt, för det är inte putsa fönster som gäller här. Utan städa. Det är dammigt på landet, särskilt på sommaren när det är snustorrt överallt och traktorerna slår havren och samlar upp det, månskensbönderna tröskar inte, kornen går med in i balarna som djurfoder. Så när det arbetet är gjort så brukar jag städa fönstren.

Att städa fönstren för mig innebär först att dammsuga bort spindelnät och döda insekter i fönstersmygarna på utsidan. Sedan ta bort flugnätet och tvätta det. Nästa steg är att torka rent fönsterluckorna på ut och insidan och sedan även torka rent i fönstersmygen. Först därefter kan jag putsa fönstren på ut- och insidan.

Samma procedur gör jag på vintern, inför 1:a advent. Alltid så härligt när det är gjort, nu känns det fint att hänga på verandan och balkongen i den fräschare miljön.

Ourique

När vi varit ute på äventyr och kommer körandes på IC1 och jag ser vår stad Ourique komma fram där i horisonten så infinner sig ett lugn. Det är verkligen hemma. Alla våra utflykter är så roliga, vi gillar verkligen att åka iväg emellanåt och uppleva något annat än allt det vi gör hemma. Men som ni alla vet är borta bra men hemma bäst.

Här finns det vi behöver allra mest, trygghet. Här finns vänliga människor, bekanta och vänner. Mataffärer finns flera att välja mellan, byggmaterial och ”järnaffär” samt kinaaffärer, så klart.

Blev ingen persika

Vårt persikoträd är litet men förra året fick vi faktiskt en persika. Den var inte ätbar, men det var i alla fall en frukt. I år fick vi njuta av en ganska generös blomning så hoppades på två frukter i alla fall. Men trots några kart så blev det ingen frukt alls.

Nu får vi hoppas på nästa år. Det är så det är att vara odlare, ibland blir en besviken och ibland helt överväldigad.

Ömsningstider

Jag såg häromdagen ett ömsat skinn från en orm på ängen, vi har inga farliga ormar här så jag är inte rädd.

Har också sett en vargspindel intill sitt ömsade skinn mellan två krukor i polytunneln i veckan.

Det är helt klart sådana tider just nu. Besparar er bilder!

16 svar till ”Galette, städning & besvikelse”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Tack för bildbesparingen =)
    Mina persikor blåste av trädet då det stormat hela helgen. Men som du skriver vi odlare tror och hoppas på nästa säsong. Det är nog 3 eller 4 årsedan jag fick njuta av flera hemodlade persikor. Ha en bra dag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tråkigt att alla persikor blåste av! Ja så är det, vi njuter när vi kan, men måste acceptera att naturen har sin egen gång. Tack detsamma!

  2. Profilbild för Anki
    Anki

    Trevlig läsning så här när det handlar om lite olika saker i vardagen 🙂 Saknar mitt persikoträd, so tyvärr drabbades av någon sjukdom och tynade bort, men under några år kunde vi njuta av de härliga frukterna 🙂
    Ha en fin ny vecka!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det blir fler såna inlägg här och där, roligt du gillar dem! Tråkigt med ditt persikoträd, jag längtar tills jag kan få njuta av en egenodlad persika. Tack detsamma Anki!

  3. Profilbild för Marianne

    Städa fönster är en bra beskrivning, för själva putsandet är snabbt avklarat, det runt omkring är det som tar tid även hos mej.
    Galette har jag aldrig ätit, de känns som lite större crepes, eller?
    Jag kan förstå känslan när ni ser er stad efter ni varit på utflykterna, det är nog ungefär som jag när jag åker upp på Ölandsbron, och innan den fanns, då vi körde på färjan.
    Synd med persikan, men tålamod är väl det som gäller då en odlar och planterar träden.
    Vad tycker du om ömsat ormskinn? Jag kan tycka de är vackra om de inte är helt trasiga, men rester från spindel har jag aldrig sett, vad jag vet.

    Det är fortfarande oförändrat med min blogg, så om jag inte svarar på kommentarer så vet du, jag har inte varit någonstans där jag kan logga in.

    Ha en fin dag,
    kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Galette är större än crepes ja, men också en helt annan smet. Förstår att Ölandsbron ger dig samma känsla. Jag tycker ormskinn är fräckt och ja de är fina med sina mönster. När en spindel ömsat så ser det ut som en död och stel spindel i princip. Kan erkänna att jag inte kollat närmare.

      Jag förstår med din blogg, irriterande för dig förstår jag! Detsamma och kram

  4. Profilbild för Znogge

    Förstår att det är städning av fönsterna och inte bara att putsa dem. Skönt i alla fall när det är gjort för arbete som ger direkt synligt resultat gillas.
    Synd att det inte blir några persikor men trädet behöver kanske mer tid…

    Önskar en bra start på den nya veckan!

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Väldigt skönt när städningen är gjord. Jag hoppas det blir persikor så småningom det är ett litet träd så får ge det lite tid. Kram

  5. Profilbild för Marika

    Jag har ”städa fönster” på min todo-lista sedan länge. Nu kanske jag kan komma till skott…vi får se. Här är det avgaser som gör allt svart. Tyvärr! Förstår så din besvikelse över persikoträdet. Som när jag upptäckte maskarna på det otroliga aprikosåret vi haft. Baksidan av att odla. Helt säkert! Gallette måste jag testa. Har ju en glutenallergiker här så det blir perfekt. Tack för tipset! Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Avgasernas svärta på fönstren levde vi med när vi bodde i Alingsås, så otroligt tråkigt att de aldrig kändes rena. Ja det är baksidan av att odla. Hoppas galette faller er i smaken, vi gillar det skarpt! Kram

  6. Profilbild för Anita

    Galette har jag ätit på semestrar i Frankrike. Gott!
    Det var en gedigen fönsterstädning och så härligt att få njuta när det är klart. Det är ju egentligen samma sak här, att tvätta allt runtomkring är det som är besvärligt. Fönsterglasen går ju hyfsat snabbt.
    Så tråkigt att det inte blev några persikor men som sagt, det är livet som odlare. Ni får hoppas på nästa år istället.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är väldigt gott med galette, nu skrev jag upp banan på handlingslistan igen, för jag vill äta det igen 🙂 Ja vi ser fram emot nästa år och hoppas på fina persikor då. Kram

  7. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Muurikka i Finland, sonen tar den med sig ut på utflykter, han har en lite yxa med sig. I Göteborg har kommunen lagt fram ved på picknickplatser. Och ute i naturen behändigt, han har den liten ryggsäck för ändamålet.
    Kort tur så har han förberett allt, längre tur så har han torkat olika saker; kött, frukt mm.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Härligt att ha en Muurikka i friluftslivet!

  8. Profilbild för Hannas krypin

    Aldrig ätit galette, er kombo låter riktigt god. Appropå att bespara en på bilder, jag tog en närbild på bladlössen som invaderat min fläder men besparade mina bloggläsare den bilden.

  9. Profilbild för Mamma C

    Tycker det är kul att läsa om lite allt möjligt som händer hos er.
    Ett galettejärn skulle jag vilja ha. Men är det inte svårt att fixa pannkakan sådär tunn och fin?
    Ha en ny bra vecka.
    Kram Carin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.