rörelse är min melodi

Rörelse är min melodi

Finns många ord för den aktiva delen i ens liv, de flesta använder väl orden träning eller motion. Jag använder ordet rörelse.

Här i Portugal är jag utomhus väldigt mycket mer än jag någonsin varit och då oftast i rörelse av något slag. Även om det är skönt att varva med att läsa en bok i skuggan eller solen (beroende på årstid).

Sen jag fick testresultaten om mitt förhöjda glukosvärde så har jag funderat lite på hur jag rör mig numera. Mitt ätande har jag redan skrivit om.

Lite historia

Jag har alltid älskat att röra på mig. Höll på med alla möjliga sporter som barn och ungdom: pingis, volleyboll, redskapsgymnastik, handboll, bandy t.ex. Som scout var jag ute mycket i skog och mark.

Från 20 års åldern ungefär så upphörde jag med all typ av rörelse, kanske blev någon promenad på sin höjd. Det kom barn, skilsmässa, massor av jobb och intresset för rörelse verkar jag ha tagit död på helt.

Men hittade tillbaka till rörelsen när jag träffade Roger. Vi tränade ihop och jag promenerade mer. 2007 flyttade vi till landet och jag fick massor av tid för rörelse av olika slag.

Men jag tränade sönder mig. Jag lyssnade inte på kroppen. Under lång tid så gjorde jag något varje dag: joggade (5-10km), styrketränade (hade eget gym i ladan) eller gick powerwalks (8km).

Jag blev sjuk till slut och blev sjuk direkt igen efter att jag blivit frisk. Minsta lilla ansträngning gjorde mig sjuk igen. Så höll jag på ett tag tills jag insåg att kroppen inte ville att jag skulle ta ut mig så.

Efter det kom jag inte in i det igen, var helt enkelt rädd för att ramla in i det igen. Jag dansade Zumba och bugg under åren vi bodde i Alingsås och joggade tills ryggen sa ifrån och min osteopat rekommenderar mig att promenera istället då min ländrygg är försvagad av operationen jag gjort.

Åren i husbilen innebär utforskande till fots och på cykel. Allt i vardagen tog längre tid och krävde rörelse (handtvätta, gå iväg och diska, tömma toakassetten etc). Mer rörelse än när vi bodde i lägenheten. Men mindre än det är nu när vi bor i hus.

Tidslinje över mitt liv

Nuläge

När vi köpt huset här i Portugal så fokuserade vi på renoveringen, vilket innebar massor av tunga lyft och mycket rörelse på alla möjliga sätt. Arbetet i trädgården ger musklerna massor av arbete och jag svettas mycket. Ofta blir det flera timmars pass så kroppen är ganska dränerad på energi när dagen är slut.

Allt det där är riktigt bra för blodsockret, då glukosen används upp av musklerna. Jag har också äntligen börjat med promenader igen (flera gånger i veckan) och jag är glad att provresultatet blev en spark i baken att komma igång med den rutinen igen. Ibland blir det en kortare runda, ibland lite längre. Många gånger får jag faktiskt anstränga mig för att inte börja jogga istället 🙂 Ibland följer Roger med, men han är inte lika road av det som jag.

Jag är övertygad om att allt fysiskt hårda arbete under renovering och trädgårdsanläggning gjort att jag numera har en starkare rygg. Trots långa promenader så får jag inte ont i ryggen.

Att promenera gör mig glad, svettig och ännu starkare. Jag fotograferar mycket när jag går, ser saker jag inte ser annars. Jag tänker också mycket, bearbetar och beslutar. Lyssnar även på musik ibland och funderar på om jag ska testa ljudbok också. Jag njuter med andra ord.

En ljuvlig doft att stanna och lukta på

Att sitta still i soffan en hel dag kan jag också göra, till exempel om det är dåligt väder så kan det bli en säsong av en serie av något slag på Netflix eller en massa handarbete. Eller i en kombination 🙂

Motion, träning eller rörelse

Och jag använder inte orden motion eller träning. De triggar mig, om jag börjar ”träna” igen så kan det gå illa. Därför använder jag ordet rörelse.

Jag vet inte hur långt jag går, räknar inte steg och vet oftast inte heller hur lång tid det tar. Jag stannar till ibland för att fotografera och lukta på blommor, har ingen brådska och ingen press på mig alls. Jag vill inte hamna i samma situation som förra gången där jag ständigt tävlade med mig själv. Men jag ser till att bli svettig i alla fall, vilket liksom sker automatiskt då det är backar oavsett åt vilket håll jag går. Och jag kallar det för en promenad, inget annat.

Så rörelse är min melodi och översta bilden är från en morgonpromenad jag tog förra veckan.

Publicerat:

i:

,

22 svar till ”Rörelse är min melodi”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Rörelse är ett bra ord. Träning osv triggar även igång mig fastän jag inte har haft liknande ”problem” som du har haft. Trädgårdsarbete ger mycket gott i gengäld, inte enbart goda produkter att njuta av.
  Dina foton är magiskt vackra och visst är det så att man ser väldigt mycket mera när man promenerar eller vad man vill kalla det. Jag har märkt av andra som frågar oss om våra promenader, vilka vi ofta går, flera gånger i veckan, att de reagerar annorlunda på om jag säger promenader eller om jag säger vandringar. Ganska intressant hur samma rörelse med olika ord kan förändra tanken hos oss mänskor. Det är som om promenader har lägre status 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mycket intressant med ordet vandring. Har reflekterat över det tidigare försökt förstå innebörden av det. För mig är vandring något som sker i naturen, där en snörar på sig allväders skor och går långt, kanske över 10km eller liknande. Att det skulle ha en annan status är oxå intressant.. Kanske det beror på att folk lägger in hastighet i värderingen mellan promenad och vandring? Strunt samma, jag kommer vandra på Madeira men här promenerar jag, fast jag kommer nog hitta någon vandringsled här med vad det lider.

 2. Profilbild för Znogge

  Rörelse är ett bra ord tycker jag och det gäller att komma fram till vad kroppen mår bra av för det kan vara ganska så individuellt.
  Som hundägare kommer man alltid ut och det tycker jag är alldeles utmärkt. Passar helt enkelt mig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en hund hade varit ypperligt för mig också. Men allergin sätter ju stopp för det 🙂

 3. Profilbild för LillaSyster

  ja det är en balansgång att hitta till lagom för kroppen – vi är ju inte 20 längre =) Men att renovering och trädgårdsarbete stärker kroppen det skriver jag under på. Promenader med olika längd och intensitet är också bra – det gäller bara att hitta balansen för vad som funkar för en själv. Trodde att jag skulle kunna bli klar i trädgården idag (innan jag ska iväg till jobbet) med att hösta till det…..men det verkar segt……dripp och dropp är ute mest hela tiden. Men nu har jag iallafall fixat till en långpanna med kålpudding – så trädgården får väl vänta…. Dags att ta kaffe på maten och sedan mot jobbet =) Ha en bra eftermiddag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kroppen förändras verkligen med åldern och det är inte alltid så att en är uppmärksam.. inte jag i af 🙂 Hoppas jobbet gick bra, trädgården kan vänta, lite i alla fall 🙂

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  jag är en stugsittare som fortsätter röra på mig för att orka med barnbarnen… dans 60+ idag

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det låter härligt och en motivation som heter duga 🙂

 5. Profilbild för Micke

  Är ju inte så mycket i rörelse mer än de 10.000-20.000 steg jag tar varje dag vilket det mesta är yrkesmässigt.
  Köpte en ”gåmaskin” till mig och frugan 2016, den har inte gått många mil den inte. 😉

  Men man borde väl, absolut.

  Ha en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju väldigt mycket rörelse med så många steg. Finns mycket en borde, gäller att hitta sin grej!

 6. Profilbild för Ditte

  Visst mår vi alla bra av rörelse! Absolut! Känner igen mig i detta. Har varit i rörelse i princip sedan jag föddes och ägnat mig åt det mesta i rörelseväg. Vad man sedan kallar den fysiska aktiviteten spelar ju inte så stor roll annat än för egen del. För mig blir det nog fysisk aktivitet.
  Skidåkning, (utför och längd) fri idrott, simning, gymnastik, basket, handboll friluftsliv, vandringar i fjällen m.m-
  Viktigt är att en mår bra och det bidrar givetvis rörelse till och att äta det en mår bra av.
  Utbildade mig till gymnastikdirektör just för att jag var intresserad och väldigt road av all idrott och fysisk aktivitet.
  Pluggade näringsfysiologi och det tillförde mycket. Har i många år jobbat just med detta.
  Allsidig träning eller rörelse är ju det bästa för att hålla sig frisk och just det man gör varje dag.
  Men tyvärr tar åldern ut sin rätt ibland och min rygg är i dag i ganska dpligt skick, liksom höfterna. Men utan min fysiska aktivitet hade jag idag inte kunnat gå.
  Men går gör jag och i snitt 10 000 steg /dag plus en hel del annat vad gäller den fysiska aktiviteten.
  Fint att du hittat din form av rörelse och trivs med den. För det är viktigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du har då verkligen varit aktiv genom åren Ditte, kul med jobb inom intresseområde. Att du går så mycket med din ömma rygg och höfter tycker jag låter otroligt bra. Väldigt viktigt att trivas med sin rörelse, annars blir det inte av.

 7. Profilbild för BP

  Håller med – rörelse är ett bra ord som ju automatiskt inkluderar motion. Ofta behövs det en spark i baken för att ändra sina dagliga vanor. Å du är väldigt duktig på att reagera omedelbart och anpassa dina dagliga rutiner. Bra där!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja jag vet ju att allt hänger ihop med min långsiktiga hälsa och den är viktig för mig.

 8. Profilbild för Susjos

  Visst är det så att våra kroppar mår bra av att vara i rörelse. Jag började inte att vara fysisk aktiv förrän efter att barnen föddes, då var det Friskis&Svettis som hjälpte mej i form, blev själv ledare 2013, och är det ännu, jympa är rörelseglädje för mej! Gillar promenader också, joggar även ibland. Härligt att du börjat promenera igen 🙂
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är ingen grupppass-människa även om jag körde zumba ett tag. Att du är aktiv har jag förstått på din blogg 🙂

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Rörelse är väl ett bra ord som vi alla behöver dagligen. Här märker vi att nu måste vi bestämma oss för rörelse, tidigare när jag arbetade blev det många steg på jobbet och till järnvägsstationen t o r. Sedan hade vi hus och trädgård. Nu skulle vi kunna bli sittande i soffhörnet men golf, promenader och rörelser för artrosaxlar mår vi ju bara bra av även om det blir lite mindre av det mesta nu när vintern kommer.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, bestämma sig och medvetet göra det är något jag alltid behövt göra, då jag suttit framför datorn i så många timmar varje dag.

 10. Profilbild för Veiken

  Så bra med rörelse, bode ordet och rörelsen i sig. Vardagsmotionen tror jag är den allra bästa. Det gäller att inte använda sofflocket för mycket!
  Jag ska strax ut och röra på mig. Får se hur mycket det blir idag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt, du har ju gött utomhusväder nu också!

 11. Profilbild för Anette

  Att röra på sig är viktigt. Det gäller bara att hitta något som man tycker är roligt så man lyckas hålla i. Själv tycker jag att variation är bra. Jag kör lite padel, besöker gymmet då och då, spelar golf när vädret tillåter och promenerar en hel del.
  Kroppsarbete i trädgård blir liksom gratismotion, vilket är perfekt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här finns varken gym eller padel. Vi bor ju på landet så det är egen aktivitet som gäller. Finns seniorgympa i byn jag tänkte prova någon gång, om inte för den sociala biten att kanske få prata portugisiska också 🙂

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.