En av de största inspirationerna i mitt liv är faktiskt TV-serien River Cottage och kocken Hugh Fearnley-Whittingstall. Det är mer än 25 år sedan, men än idag märker jag hur starkt intryck den serien gjorde. På både mig och Roger.
Serien handlar om hur Hugh lämnar stan och flyttar ut på landet där han vill leva på det han fångar och odlar.
Vad har River Cottage och Hugh inspirerat mig med?
Här är några av de saker jag känner jag kan leda tillbaka till serien som inspiration. Att jag under åren efteråt blivit påverkad från andra håll också förnekar jag inte, men Hugh sådde fröet skulle jag vilja säga.
Lämna stan för landet
Att det går utmärkt att bara lämna allt och börja om någon annanstans och att det faktiskt kan bli mycket bättre än vad vi ens vågat drömma om. Ja det är Hugh förändring som inspirerade oss att göra densamma, då vi köpte gården i Vimle 2004 och sedan flyttade dit 2007.
Trots att vi efter det bodde i lägenhet i stan i några år och sen även på heltid i husbil så har flera av de värderingar Hugh planterade hos mig (oss) levt kvar, även om allt inte var enkelt eller ens genomförbart i de boendeformerna.

Nu när vi har rätt förutsättningar för att gå all-in så har allt blommat ut igen, och utvecklats vidare.
Att inte slänga mat
Det är viktigt för mig att använda den maten vi har. Att äta den skörd som finns. Att inte låta något bli dåligt så det måste slängas. Att inte laga mer än vad vi kan äta upp, pigga upp till nästa måltid eller frysa in för framtida måltider. Att använda så mycket som möjligt av råvaran och det som jag väljer att inte använda går till Bokashikomposten för att bli jord.
I vår soppåse finns aldrig matrester, där finns egentligen bara mjukplast som inte ska komposteras. Det tar mer än en vecka för oss att fylla en liten soppåse i köket, eftersom vi också återvinner glas, metall, papper och plast i behållare på balkongen.
Odla maten själv
Det är definitivt Hugh som inspirerat mig att börja odla. Jag odlade massor i Vimle. Aldrig så vi kunde vara självförsörjande på något, men vi hade ändå mycket egenodlat. Då tyckte jag skördandet var jobbigt, för allt mognade samtidigt. Jag var nog också mer intresserad av blommor och perenner än av mat.
Jag försökte förlänga säsongerna, men tappade till slut intresset, det blev för intensivt, särskilt eftersom mitt företag blomstrade och jag arbetade allt fler timmar.

Önskan om bra mat fanns dock kvar, så när vi istället hamnade i Alingsås så köpte jag mycket på eko-butiken runt hörnet.
Här i Portugal kan jag odla året om och alltid finns det något färskt att skörda. Vissa månader mer andra mindre, men konservering, frys och tork hjälper mig att få mycket egenodlat på tallriken och självförsörjandet av plantbaserat växer för varje år.
Färgglad mat
Genom att försöka få till så många färger som möjligt på tallriken så ökar variationen av näringen. Det är inte bara tilltalande för ögat utan kroppen tackar mig. Och jag tackar Hugh för den inspirationen. Också.
Plantera för bina
Hugh uppmärksammade mig på pollinerare, även om han i första avsnittet tog bort alla blommor som växte där han skulle skapa sina odlingsbäddar så var bina en återkommande viktig del som han pratade mycket om.
Idag planterar jag en hel del bara för att förbättra miljön för våra insekter och fåglar.


Gul: acacia i byn
Jorden behöver matas
Ge tillbaka näring till jorden. Kompostera var något Hugh pratade mycket om. Idag komposterar jag bara köksavfallet, för jag praktiserar ”chop and drop” och täckodling av trädgårdsavfallet. Så jag behöver ingen kompost för grenar och blad.
Plantor jag vill minimera men som lätt sår sig vidare lägger jag i plastsäckar, så det är en typ av kompostering. Fin gödsling blir det ett par månader senare i alla fall.
Handla lokalt
Det vi inte själva kan odla eller producera vill vi handla lokalt. Något vi strävat efter sen vi såg River Cottage.
För oss gäller det inte bara mat, utan alla typer av produkter. Vi vill gynna det land, det område och den kommun vi bor i. Men det blir inte alltid så, även om vi gör vad vi kan för att dra vårt strå till stacken.
Genom att handla lokalt bidrar vi till en bättre värld på många sätt.
Hemgjorda presenter
Jag syltade och gjorde gele, drev upp plantor och använde det jag gjort som presenter. Ätbara presenter är det bästa som finns, det är den gåvan jag blir allra gladast för. Även om plantor också gör min dag så klart.
Att lägga ner tid och omsorg fylla en burk med något gott och kanske även göra en extra snygg etikett, att skapa en ätbar present till någon, ja det är för mig den bästa gåvan. Både att ge och få. Så det eller färskt plockat från trädgården är alltid vår gåva när vi besöker någon.
Miljö- & djurmedveten
Hugh tillsammans med Jamie Oliver var de som uppmärksammade mig på miljöfrågorna. Att undvika engångsprodukter, minska plastanvändandet, minska konsumtion och ta reda på hur djuren vi äter mått och dött.
Att jag flera år senare valde att bli vegetarian berodde på min astma, men Hugh hade definitivt visat mig att det går finfint att leva plantbaserat (även om han inte gjorde det själv).
Var kan en se River Cottage?
Serien gjordes för Channel 4 och börjades sändas 1999 i England. Den finns fortfarande tillgänglig på Channel 4 (extern länk) så om du har den kanalen så kan du se serien där. Men även på YouTube kan du hitta avsnitt, som det här allra första t.ex.
När vi gjorde en roadtrip i England 2013, så åt vi lunch på en av Hugh Fearnely Whittingstalls restauranger!
På senare tid har han varit synlig i olika sammanhang för tarmhälsa. Så han har kommit tillbaka och fortsätter att inspirera mig, t.ex. att äta 30 olika plantor per vecka.
Har du någon särskild inspiratör, oväntad rent av kanske, som påverkat dig mycket i dina livsval?

Lämna ett svar