lissabon

Lissabon gav mersmak

Nu är det mer än en månad sedan vi besökte Lissabon och jag har låtit intrycken landa. Lissabon gav definitivt mersmak!

Sedan mitt första besök i London är det den storstaden jag helst återvänder till. Men nu kommer London få färre besök, då jag absolut kommer välja Lissabon istället. Den ena staden behöver väl inte ersätta den andra tänker du kanske då. Och nej det behövs inte, men jag har varit väldigt mycket i London så jag har inte så stort sug efter den staden nu. Och särskilt med tanke på att Lissabon ligger så mycket närmare. Självfallet kommer jag återvända till London, älskar fortfarande den staden, men det lär dröja med tanke på pandemin. Väldigt tacksam att vi har så mycket fantastiskt att uppleva omkring oss och då även den fina storstaden Lissabon.

Varför gillar jag Lissabon?

Anledningarna till att Lissabon fick en direkt plats i mitt hjärta är många. Ska försöka förklara det..

Backar och vyer!

Jag älskar vyer, när en ser långt bort. I Lissabon finns det så klart massor av trånga gator och ”dålig sikt” men tack vare kullarna som staden är byggd på samt floden Tejo är det väldigt ofta fantastiska vyer. Tack vare backarna blir det samtidigt en spännande och dynamisk stad, då en inte vet vad som väntar efter nästa backkrön.

Att ha både dynamiken och vyerna i samma stad är något jag verkligen gillar.

Lång sikt
Min favoritbild från våra dagar i Lissabon. Ljuset, husen och vyn.

En stad i ljus

Trots att det var höst med tidig solnedgång (typ 17.20) så reagerade jag över stadens ljus. Lissabon vetter mot söder och solen letar sig in överallt. Fasaderna på kullarna som även får ljuset från solnedgången i väster skimrar i vackra nyanser.

Fantastiskt ljus i solnedgången
Höstens ljus i Lissabon
Fasaderna mot söder i ständigt solljus

Spårvagnarna

Lissabons spårvagnar är en identitetsfaktor. Men för mig som bott runt Göteborg de 54 år som jag bodde i Sverige så är de så mycket mer, spårvagnarna ger mig en stark hemmakänsla. Blandningen av gamla och nya spårvagnar tycker jag om, eftersom jag gillar modern teknik, men också uppskattar att uppleva äldre teknik.

En variant av spårvagn som klättrar i branta backar

Människorna & språket

Portugiser är vänliga. De är inte alltför på när en kommer in i en butik, vilket jag uppskattar. I Lissabon upplevde jag att butikspersonalen var lite mer på, men inte alls som jag upplevt i andra städer med många turister. Jag väljer ofta att inte ens gå in i butiker på grund av säljbemötandet. Men kände inte alls så i Lissabon.

Det kändes som att det var väldigt många portugiser i Lissabon. Vi hörde inte så mycket andra språk än portugisiska, underbart tycker jag! En gång mötte vi en grupp som talade svenska och några gånger hörde jag ungdomar prata engelska. Jag vet att det är många expats och utländska studenter i Lissabon så självfallet finns det många olika nationaliteter bland invånarna i Portugals huvudstad. Men jag är ändå glad att det var portugisiska vi som regel hörde omkring oss.

Överallt kunde vi få hjälp på engelska, om vi ville.

Mixen

Människorna, historien, tekniken, framtiden, spårvagnarna, byggnaderna, shoppingen, landskapet, parkerna & naturen samt floden & stränderna. Det finns en mix av det mesta i Lissabon.

Graffiti kan vara dekorativt tycker jag.
Bostadshus från olika decennier ser det ut som.

Mycket kvar att uppleva och se

Vi har bara upplevt en bråkdel av vad som finns att se och göra i Lissabon. Det bidrar också till att jag gillar staden. Ibland när vi besökt en stad så känner vi oss klara efter ett par dagar. Alla städer ger inte mersmak, trots att det finns mer att uppleva. Om atmosfären och känslan inte infinner sig så återvänder vi inte. I alla fall ligger eventuellt återbesök långt ner på listan.

Jag har fortfarande en lång lista på besöksmål och upplevelser i och runt Lissabon. Nästa besök blir nog till våren!

Inlägg om Lissabon

Det har blivit rätt många inlägg om Lissabon efter vårt första ”riktiga” besök. Listar dem nedan.

Här samlas alla inlägg från Lissabonregionen

Publicerat:

i:

2 svar till ”Lissabon gav mersmak”

  1. Profilbild för Åsa

    Ja, Lissabon ger alltid mersmak tycker jag, utom kanske igår kväll….

    Vackra bilder!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Var det regnoväder igår? Det kom hit först vid lunch idag.

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.