Idag är det dags för en ny ”Bloggbrudarnas 10:a”, och den här gången är temat köket. Vi fem bloggbrudar har ställt frågorna och idag svarar vi alla på dem i våra respektive bloggar, du finner länkar till alla längst ner i inlägget.
Det är väldigt roligt att tillsammans med dessa sköna brudar bestämma frågorna. Processen när vi tar fram vår 10:a är att vi brainstormar om teman och sedan röstar vi fram det vi vill skriva om. De ämnen som inte blir valda denna gången sparar vi till nästa omröstning. Vi använder WhatsApp, där vi har en grupp och det finns en röstningsfunktion där också, så det är väldigt smidigt.
När temat är bestämt skriver vi två frågor var och idag blev det även en bonuspunkt!

Bloggbrudarnas 10:a – köket
I det här temat hade vi nog kunnat samla ihop dubbelt så många frågor. Minst. Men nu är det 10 vi har bestämt att vi ska hålla oss till och här kommer vår lista om köket!
1) Vilket är ditt bästa och/eller värsta köksminne?
Jag har många härliga minnen från köket för det är en plats jag gärna hänger på, både hemma och hos andra. Har fina minnen då jag lyckats med något för första gången, t.ex. när jag gjorde gelé på svarta vinbär i Vimle.
Det absolut starkaste minnet från köket är när jag fyllde 30 år. Jag hade en ganska stor fest i min lägenhet i Jonsered. I två stora hinkar hade jag gjort bål med drinken San Fransisco (extern länk) som stod på stolar i köket.
Någon gång under natten så vältes en stol och den klibbiga oranga drycken fyller golvet, in under spis, kylskåp och skvätter ner precis allt. Jag minns inte hur vi tog hand om det där och då, men gissar vi hjälptes åt och fick bort det värsta. När jag flyttstädade ett år senare hittade jag fortfarande små fläckar av San Fransisco lite överallt.
2) Har du haft någon köks- eller matinspiratör?
Min största inspiration vad gäller mat är Jamie Oliver. Jag gillar hans värderingar, hans arbete med att lära ungdomar om mat samt hans många gånger enkla matlagning.
I slutet av 1990-talet inspirerades jag av Hugh Fearnley-Whittingstall, när det gäller att laga mat av egenodlat, då via TV-serien River Cottage.
Zeina har inspirerat mig till den bästa hummusen, falafel och andra maträtter med kryddor jag inte tidigare använt så flitigt.

När det gäller köksdesign och köksprylar kan jag inte komma på någon särskild inspiratör. Men jag har så klart inspirerats av bilder på nätet när jag designat de tre kök vi byggt tillsammans jag & Roger, varav två varit IKEA och det i Vimle var Vedumkök.
3) 5-10 saker som alltid finns i ditt kylskåp/frys? Och varför?
Ost i flera varianter. Mild hårdost till smörgås, stark hårdost till pajer och matlagning, halloumi och fetaost. Vi älskar ost båda två och variationerna kan utökas med brie och grönmögelost (till Roger) emellanåt också.
Smör. För det är så otroligt gott. Vi äter smör från gräsbetande kor på Azorerna. Används på macka, till stekning i kombo med olivolja och till bakning.
Ägg. Om vi har ägg hemma kan vi alltid snabbt få mat på bordet och jag kan baka bröd när det behövs.
Grekisk yoghurt. Vår kvällsmat/middag består ofta av en tallrik yoghurt med nötter & tillgänglig skörd (kaktusfrukt, granatäpple. jordgubbar, blåbär, björnbär…).
Kefir. Jag börjar alltid mitt ätfönster med ca 1 dl kefir för att ge de goda bakterierna i tarmen mat så de kan föröka sig.
Creme fraiche. Jag gör gärna sour creme med cashewnötter, särskilt när det ska dippas grönsaker. Men vanlig creme fraiche använder jag till alla möjliga maträtter, så det vill jag alltid ha hemma.



Skördade grönsaker. Jag förvarar det mesta av det jag skördat i kylskåpet, långt ner. Tills vi äter upp det eller det behöver förädlas på något sätt eller frysas in för att inte bli dåligt. På bilden står en burk med pressgurka jag gjorde på zucchini & krondill.
Citroner. I perioder äter jag minst en citron om dagen. Pressar och dricker i mitt vatten. Men använder också citron mycket i matlagningen. Förvarar dem i kylen sommartid. På vintern kan de hänga på balkongen i en nätpåse.
Eftersom jag delar kyl med Roger så finns där alltid snus och coca-cola också.
4) Hur ser ditt drömkök ut? Om du hade obegränsat med resurser och utrymme, vad hade du skapat då?
Jag har ju designat tre kök och det senaste här i Portugal är jag supernöjd med. Det är det bästa vi gjort hittills. Här kan du se renoveringen av vårt nuvarande kök, som vi senare satte in en extra bänk i och fler hyllor. Även planeringen av köket bloggade jag om.
Men om jag skulle göra något nytt här, så skulle det bli uteköket som skulle göras om. Det skulle installeras vatten och avlopp samt göras plats för ett kylskåp. Kanske byggas på en annan del av altanen, eller helt enkelt bygga om altan/veranda så uteköket kunde utvecklas. Ett kök som nedan hade ju varit superhärligt (fast att ha målade betongytor som arbetsbänk inte är praktiskt, det hade jag gjort annorlunda).

Det vore ett drömkök, men inget vi har planer på att göra. Känns inte relevant eftersom vårt utekök funkar superbra och vi ser ingen anledning till att spendera de pengarna och det enorma arbetet som skulle krävas för att åstadkomma det. Har bearbetat de tankarna och berättat om det här.
5) Vad är bäst respektive sämst i ditt nuvarande kök?
Det bästa är definitivt trivseln. Jag gillar designen, älskar kaklet, arbetsytorna, förvaringen med öppna hyllor och att det är öppet gentemot vardagsrummet.


Den öppna planlösningen passar mig utmärkt och även den stora golvytan i köket eftersom vi har det lilla köksbordet i vardagsrumsdelen (som vi bara använder när det är kallt, äter gärna ute året om när det går).
Det sämsta … är nog att jag inte får plats med en större frys (har en 90 cm bred amerikansk kyl/frys), hade gärna haft 60+60 kyl/frys. Lösningen var en frysbox i förrådet och det funkar utmärkt.
6) Berätta om ditt allra första kök i din första lägenhet. Hur såg det ut? Använde du det mycket? Spinn vidare som du vill.
När jag flyttade hemifrån flyttade jag direkt in i min pojkväns etta. Det var en vindsvåning i en öppen planlösning. Det var ett stort kök ändå, fyrkantigt med fönstret i en utbyggnad på taket, så det var fullhöjd i hela köket trots att det var en vindsvåning.
Men jag minns inte riktigt om jag använde det mycket, mat var inget jag var intresserad av då. Men vet att jag där stekte många pannkakor till min pannkakstårta när jag fyllde 22. Det var stekos överallt!

Ingen pannkakstårta, men goda pannkakor ändå. De här på bilden är glutenfria, det var de inte på min 22-årsdag. Alltså jag blir så sugen på pannkakor nu när jag skriver det här, så det får nog bli kvällsmaten idag med färska blåbär!
7) Om ditt kylskåp kunde prata vad skulle det klaga på mest?
Vi har väldigt sällan ett fullt kylskåp eftersom vi mestadels förvarar mejerivaror där och vi är bara två personer. Men visst, när det är skördetid av vissa grönsaker så fyller vi hyllplanen under en kort period.
”Varför använder du inte allt utrymme jag erbjuder dig?”
Det är vad jag tror kylskåpet skulle klaga på mest och med tanke på vad jag tycker om vår lilla frys så försökte vi faktiskt hitta ett amerikanskt kylskåp som var 30 cm kylskåp och 60 cm frys istället för som det är nu, tvärtom alltså, men det fanns inte.
8) Vilket köksredskap representerar bäst din personlighet och varför?
Min Vitamix highspeed blender. Effektiv, en trogen följeslagare som funkar i vått & torrt (bokstavligt talat när det gäller blendern), klumpig, tar mycket plats och är högljudd.
9) När, var och hur handlar du mat? Använder du matlistor/appar, storhandlar, olika affärer, på marknader.. berätta om dina matinköp.
Jag handlar sällan, jag tycker det är tråkigt medan Roger tycker det är en helt okej syssla. Så han försvinner en förmiddag då han besöker 2-3 olika mataffärer i våra omgivningar. Olika affärer för olika matvaror. Exempelvis så handlas nötter på Lidl (Castro Verde), creme fraiche och halloumi på Pingo (Ourique) och kattmat och ost på Aldi (Ourique).
Vi (Roger) handlar med 7-10 dagars mellanrum. Det händer att vi behöver stödköpa t.ex. ägg eller mjölk, men det gör vi då i vår lilla butik i byn.
Handlingslistan gör vi i appen Påminnelser som vi båda har tillgång till. Där fyller vi på vad som ska handlas och så klickas det bort när det handlats. Jag kan med andra ord fylla på den listan medan Roger är i affären och då ser han det och kan få med det hem också.
Eftersom jag odlar nästan allt frukt & grönt vi äter så blir handlingens fokus på mejerivaror och köttprodukter till Roger.
10) Berätta om 1-3 köksmaskiner som du använder flitigt och varför.
Blendern. Jag använder blendern mycket till att mala. Kikärtor till mjöl och kardemummakärnor till krydda t.ex. Och så gör jag råsaft av kaktusfrukter och granatäpplen. Vår favoritpaj på pumpa kräver en bra blender för att få den riktigt krämiga fyllningen. Har en handmixer också, men blendern använder jag hellre.
Vakummaskinen. Nytt inköp för i år som är superduper bra. Används för att ta bort luften ur påsarna med mitt egenodlade som ska frysas, så det tar mindre plats och håller längre. Har hittills använt den för att frysa in kokta rödbetor, förvällda bondbönor, råa blåbär, rå zucchini i kuber, riven zucchini och zucchini fritters. Och det märks knappt i frysboxen, det tar ingen plats alls!

Kaffemaskinen. Varje dag gör vi kaffe, alltid en espresso på morgonen och ibland även en finkaffe på eftermiddagen.
Bonus: Dela med dig av ditt ”ess i rockärmen” recept.
En lista om köket kräver ett recept, så det blir en bonus i Bloggbrudarnas 10:a denna gången.
Receptet du vet alltid går hem hos gästerna, eller det du alltid går till när inspirationen tryter. Kanske det är ett ”tager-vad-jag-haver” recept. Du vet vad som är ditt ess, berätta för oss!
Det jag först tänker på är tacos på belugalinser! Vi tycker båda det är bättre än alla andra varianter vi testat, inklusive köttiga sådana. Men eftersom jag redan delat med mig av det receptet tidigare så väljer jag ett till.
Halloumi carbonara är något vi gör när inspirationen tryter. Vi har alltid halloumi & ägg hemma och pasta med. En rätt vi båda uppskattar mycket. Använder Zeinas recept men brukar tweaka det efter behag och vi äter alltid en förrätt på grönsaker innan vi moffar i oss denna härliga pastarätt.
- Recept hos Zeina på Halloumi Carbonara (extern länk)

När det gäller gäster så bjuder jag nästan alltid på vad som finns i säsong i vår trädgård.
Häromveckan hade vi ett par kompisar på lunch och jag försökte bjuda på en måltid där så många av veckans 30 plantor ingick. Jag kom bara upp i 19, men det var ändå bra tycker jag. Väldigt kul utmaning och det var också uppskattat. Så det kanske är ett ess i rockärmen, att jag kan laga varierad mat av det vi skördar.
Hänger du på?
Vore roligt om du också vill svara på vår 10:a. Om du gör det så skriv en kommentar hos någon av oss så vi kan komma och läsa.
De övriga bloggbrudarna är Annika i Reston, Anna i Kolmården, Sara i Barcelona och Monnah på Sturkö
Om du missade vår förra 10:a hittar du den under etiketten för bloggbrudarna där jag samlar allt som har med vår härliga grupp med bloggare.

Lämna ett svar